– İran’a karşı baskılar kaldırıldı. Bundan sonra bölgemizdeki ilişkiler nasıl olacak? İran’ın konumu güçlenecek mi? İran’a karşı Batının ambargoları kalkması İran’ın elini kısmen de olsa rahatlatacaktır ancak İran’ın tamamen rahatlayacağı anlamına gelmez. Dünya siyaseti bir satranç oyununa benzer; bu oyunda yapılan basit hamlelerden sadece birisi yapıldı. Bununla Batı cephesi sadece Shnagay birliğine bir çatlak yaratma düşüncesi ile bu hamleyi yapmıştır. Bölgemizdeki ilişkilere gelince; bölge ilişkileri de sadece kısa bir süreliğine rahatlamış gibi görünecektir. Ne İran’ın Azerbaycan hakkındaki düşünceleri değişecek, Ne Türkiye’ye bakışı değişecektir. Aynı şekilde Türkiye ve Azerbaycan’ın da değer yargıları İran için değişmeyecektir. Hatta önümüzdeki süreç bu ülkeler arasında ilişkiler direk veya endirekt olumsuzluklar içermektedir. Dahası İran’ın içeride demokratikleşme hayata geçirilmedikçe problemleri artacak ve bu İran’ı daha da agresifleştirecektir.
– Batı-İran gerginliğinin yumuşaması ve yakınlaşması coğrafyada Azerbaycan-Türkiye ilişkilerine nasıl tesir edecek? Batı-İran yakınlaşması, Türkiye ve Azerbaycan’ı İran karşısında üstün kılmayacak, sadece ekonomik ve ticari anlamda biraz rahatlatma yaaşanacaktır. İran’ın asıl siyaseti asla değişmeyecektir.Burada İran’ın siyaseti Türkiye karşıtı bir siyaset uygulama üzerine kurulmuştur.Her ne kadar böyle olmadığını söyleseler de geçmişe baktığımız zaman, tecrübelerimiz bize bunun böyle olacağını söylemektedir.
– Rusya və İran gibi büyük devletler arasında kalan Azerbaycan bundan sonrasında harici siyasetini nasıl yürütmelidir? Azerbaycan bu günlerde hem ekonomik hem de siyasi olarak, sıkıntılı bir döneme girmiştir. Geçmişten beri bu durumu siyasi olarak çok farklı olmasa da bu gün Türkiye ile yakın ilişkileri olmasından dolayı, Türkiye- Rusya ilişkileri bozulduğu için ve tabii ki Azerbaycan’ın Türkiye’den yana tavır alması, Rusya’nın tepkisini çekmiş durumdadır. Ancak; Rusya’nın da Azerbaycan’a karşı bundan daha fazla bir baskı yaratması söz konusu olamaz. Çünkü; rusya’da eskisi kadar güçlü değil. Şu anda hem Türkiye’ye karşı hem de Azerbaycan’a karşı yapabileceği en yüksek düzeyde baskı kurmaya çalıştı ancak, bu durumun sürdürülebilir olduğunu düşünmüyorum. Azerbaycan geçmişten beri uygulamakta olduğu denge politikasını uygulamaya devam etmelidir.
– İran’la arasını düzelten batı ülkeleri için önümüzdeki süreçte Azerbaycan’ın önemi azalabilir mi? Azerbaycan’ın bu günlerde ticari anlamda zaafiyet yaşaması söz konusu olabilir ama bu demek değildir ki stratejik anlamda Azerbaycan’ın önemi azalacaktır. Tarih boyu Azerbaycan coğrafyada her zaman önemli bir yer tutmuştur ve tutacaktır.
– Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin şu anki durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu ilişkilerimizi dahada geliştirmek için neler yapmalıyız? Türkiye ile Azerbaycan, derinliği geçmişten gelen sağlam ve köklü ilişkileri olan iki kardeş ülkedir. Bu kardeşlik sözde değil, özden gelen bir hakikattır. Bu gün yönetenlerimiz de bilmelidir ki politikalarımız uzun vadeli birliktelikler üzerine kurulmalıdır. Her iki ülkemizin de buna ihtiyacı vardır. dünya dengelerini gözardı etmeden, geleceğe dönük, ideal politikaları da dikkatle hayata geçirmeleri gerekmektedir. Milletimizin kültür bütünlüğünü koruması hesabına yapılacak bir çok çalışmalar vardır, bunlardan en başta geleni eğitimdir. Temennim- milletimiz arasındaki kardeşlik duygusunun, yöneten kadrolarca da benimsenip uygulamaya konulmasıdır.
Polis Akademiyasına kursantların qəbulu başlayıb
2017-2018-ci tədris ili üçün qəbul şərtləri və qaydaları…
Buraxılış imtahanları iyunun 21-də keçiriləcək
“MİLLİ GEYİM GÜNÜ” layihəsinə start verildi
Heydər Əliyev – 93
İqtisad Universiteti 2018/2019-cu tədris ilinə yeniliklərlə başlayacaq
Без Шуша нет Карабаха, а без Карабаха нет Азербайджана…
Film Festival: “The fulfillment of the promise: Secrets of Vilnius”
Messi influenzato…
“Вниз по течению”…